' ' '
 
Gyermekbiztonsági akcióterv
Előzmények
Kritikus területek
Gyermekbiztonsági tanács
Gyermekbiztonsági jelentés
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

Balesetmegelőzés/Szakembereknek

Gyermekbiztonsági Akcióterv

Gyermekbiztonsági akcióterv képA Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv elkészítését az indokolta, hogy 1 éves kor fölött véletlen balesetek következtében veszítjük el a legtöbb gyermeket és fiatalt. Ezek a balesetek jelentős szerepet játszanak a gyermek- és ifjúkorban szerzett maradandó egészségkárosodásban, tartós munkaképesség csökkenésben is. Így a betegségcsoport hatalmas terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra.
Nemzetközi szervezetek és egyezmények sürgetik az ágazatok összefogásával megvalósuló, összehangolt megelőzést. Hazánkban a „Közös kincsünk a gyermek” Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program megfelelő keretet biztosított a stratégiai tervezés számára. Büszkék vagyunk rá, hogy 2009-ben példás összefogással készült el a Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv, ami a 0-24 éves korosztály véletlen baleseti sérüléseinek jelentős, az ebből adódó halálozás 30%-os csökkentését tűzte ki célul 2019-ig. Küldetésnyilatkozatunk: „Nemzeti összefogás a gyermekek és fiatalok nagyobb biztonságáért”. A program a legsúlyosabb kimenetelű véletlen baleseteket kívánja eredményesebben megelőzni úgy, hogy a gyermekek egészséges testi, lelki, szociális és pszichés fejlődését ne akadályozza.
Az akcióterv a közlekedésbiztonságra, az otthonok és a gyermekintézmények biztonságára, a biztonságos játékra, szabadidőtöltésre és sportolásra, valamint a baleset-megelôzés hazai tevékenységeinek összehangolására, követésére és elemzésére összepontosít. Tíz éves időtartamra (2010-2019) fogalmazza meg céljainkat, valamint meghatározza az első 3 év (2010-2012) feladatait, illetve az eredmények mérésének módját.
A Nemzeti Gyermek- és Ifjúságbiztonsági Akcióterv megvalósítása kitartó, szívós, közös munkát igényel, céljainak elérése pedig évente mintegy 100 gyermek és fiatal életének megmentését, sokuk egészségének megóvását, családok szenvedésének megelőzését, a társadalomi terhek csökkenését jelenti.
A program magyar és angol nyelvű változata megtalálható a letölthető dokumentumok között.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net