' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Esés

Esés szakember képA gyermekbalesetek közül Magyarországon az esések következtében kerül kórházba a legtöbb gyermek. Azon túl, hogy ellátásuk tetemes költséggel jár, az esés, a zuhanás maradandó károsodással gyógyuló sérülést vagy halált is okozhat. Ennek következtében Magyarországon évente 5-10 gyermeket és fiatalt veszítünk el. Az Egészségügyi Világszervezet európai adatai szerint a hátrányos szociális helyzetű gyermekek kockázata mind a halálos, mind a nem-halálos esésből eredő sérülések szempontjából nagyobb.
Ha a halálozási arány mindenütt olyan volna, mint a legkedvezőbb helyzetű országokban, az esésekből adódó halálozás több mint 90%-a megelőzhető lenne. Egyes országok sikeres megelőzési programjai hasznos tapasztalatokkal szolgáltak arról, hogy kisebb erőforrásokkal is érhető el eredmény. A biztonságos környezet és gyermektermékek kiemelkedő jelentőségűek abban, hogy a súlyos esés kockázatát csökkentsük. Léteznek bizonyítottan hatásos eljárások a gyermekek súlyos eséseinek megelőzésére, mint a veszélyes termékek átalakítása és eltávolítása, ablakzárak és játszótéri biztonsági szabványok alkalmazása és közösségi programok megvalósítása.
A súlyos kimenetelű esések legnagyobb mértékben a 0-4 éves korosztályt és a serdülőket veszélyeztetik. A legsúlyosabb következménnyel leggyakrabban a több emeletes épület második vagy magasabb szintjéről való kizuhanás jár. Kórházi ápolást leggyakrabban lépcsőről, pelenkázó asztalról, bútorokról, játszótéri eszközökről, teraszokról vagy 1-2 szintes házak erkélyeiről való leesés igényel.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net