' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Félrenyelés, önakasztás

Félrenyelés szakemberLégúti idegentest vagy nem szándékos nyaki szorítás miatt évente Magyarországon 15-20 gyermek és fiatal veszíti életét. Bár ezek a balesetek ritkábban fordulnak elő, mint például az égéses, vagy mérgezéses sérülések, gyakran halálos kimenetelűek. Az újszülöttek és csecsemők akár saját ágyukban is megfulladhatnak a párnától vagy paplantól. A kisdedek apró tárgyakat vesznek a szájukba, és félrenyelik őket, vagy ruházatukhoz, játékaikhoz tartozó zsinór tekeredik a nyakukra. Az ilyen balesetek gyorsan és csendben következnek be.

A félrenyeléses, önakasztásos gyermekbaleseteknek számos bizonyítottan hatásos megelőzési formája ismert. Ezek egy része a termékbiztonság körébe esik. Fontos például, hogy a fogyasztó megfelelő tájékoztatást kapjon a termékről. Az élelmiszert nem ajánlott egybecsomagolni nem élelmiszer termékkel. A gyermekruhák húzózsinórjai veszélyesek, ezért ilyeneket nem szabad árulni.

Szervezett tevékenységet kell folytatni, és olyan megelőzési tervet készíteni, ami összefoglalja a szükséges beavatkozásokat. A nemzetköz gyakorlatban bizonyítottan hatásosnak bizonyult a szülők otthoni, szakember által végzett felvilágosítása. Magyarországon ez a tevékenység a védőnői hálózat feladata.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net