' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Égés, forrázás

Forrázás szakember képMagyarországon évente 15-25 gyermeket és fiatalt veszítünk el súlyos égés, forrázás, vagy áramütés következtében. Kórházi felvételek szempontjából az esések, a közlekedési balesetek és a mérgezések után az égések képezik a negyedik leggyakoribb balesettípust. A legveszélyeztetettebb korosztály a csecsemő- és kisdedkor. A súlyos égésre a fiúk kockázata minden életkorban magasabb, míg a könnyebb, főleg a háztartási munka során szerzett égési sérülések a lányokat nagyobb mértékben fenyegetik. A súlyos égési sérüléseknek a gyermek gyakran akkor is egész életén át viseli látható következményeit, ha az égés nem volt életveszélyes.
Különösen az otthon bekövetkező égésekből és forrázásokból eredő halálozás
és sérülések függenek szorosan össze a nem biztonságos környezettel.

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Irodájának kiadványai szerint sokféle költség-hatékony gyermekkori égést megelőző eljárás ismert, és ha mindenütt el lehetne érni a legbiztonságosabb országokra jellemző eredményeket, a halálozás 90%-a lenne elkerülhető. Az égések számos beavatkozással megelőzhetőek, mint a jogi szabályozás, a környezeti átalakítások, a lakosság oktatása és nagyobb odafigyelés. Ez számos terület szakembereinek bevonását igényli, beleértve a közösségi vezetőket is. Olyan jogszabályok, mint a füstérzékelők felszerelése, a meleg víz hőmérsékletének szabályozása, vagy az öngyújtókra vonatkozó szabványok, hatékonyak a hő okozta balesetek megelőzésében, és alkalmazásuk széles körben javasolt.
Az elsősegélynyújtás javítása és magas színvonalú égés-centrumok fenntartása a testi és lelki téren minél kedvezőbb kimenetel elérésének hatékony eszközei, így széles körben támogatni kell őket.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net