' ' '
 
Közlekedési balesetek
Gyalogos
Kerékpáros
Motorkerékpár
Személygépjármű utasa
Személygépjármű vezetője
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Közlekedési balesetek


Közlekedési szakemberA közlekedési balesetek 0-19 éves korban a halálos balesetek között az első helyen állnak. Élen állnak továbbá a gyermekek tartós egészségkárosodását okozó központi idegrendszeri- és végtagsérülések között is. A közlekedés a gyermekek napi tevékenységének elválaszthatatlan része, hiszen iskolába, otthonukba, játszani mennek. A gyermekek sérülékenyek és még tapasztalatlanok a közlekedésben, így külön figyelmet kell fordítani rájuk.
A biztonsági szempontoknak meg nem felelő utak, a gyorshajtás, az alkoholfogyasztás és a védő eszközök használatának mellőzése a legfontosabb rizikótényezők. A közlekedésbiztonság területén jelentős sikereket elérő országok bizonyítják, hogy a közlekedési balesetek megelőzése több szereplő tevékenységét igényli, és a megelőzést érdemes szélesebb közlekedési és településfejlesztési programokon belül végezni. A biztonságos úttervezés, a sebességellenőrzés és az alkoholfogyasztás korlátozása mellett hatásos megelőzési eljárás a biztonsági öv, a sisak, a biztonsági gyermek ülés használata, kerékpárutak és gyalogos zónák kialakítása. A biztonságos környezet kialakítása csökkenti a közlekedési balesetek számát, a kerékpározást és a gyalogos közlekedést támogató közlekedéspolitika pedig további egészség- és környezet nyereségekkel jár.

Az, hogy a gyermekeket közlekedés közben nem tudjuk megvédeni a balesettől, sérti a gyermekek biztonsághoz való alapjogát. E tény lehetővé teszi a szülők számára a társadalmi felelősség hangsúlyozását, hogy a probléma megoldására szervezett, közösségeken alapuló beavatkozások történjenek, ami minden egyes ember részére, függetlenül szociális hátterétől és jövedelmétől, egyaránt megoldást kínál.

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net