' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Mérgezés

Mérgezés szakemberA mérgezés a gyermekbaleseti halálozás harmadik leggyakoribb oka a közlekedési balesetek és a fulladás után. Hazánkban évente 15-20 gyermeket és fiatalt veszítünk el mérgezés miatt, és 2000-2500-an kerülnek kórházba. A legveszélyeztetettebb a 0-5 éves korcsoport, a fiúkat gyakrabban éri mérgezéses baleset. Serdülőkorban az alkohol, tudatmódosító szerek túlzott bevitele okoz nem szándékos mérgezést.

A mérgezéseket leggyakrabban gyógyszerek okozzák, ezt követik a háztartási és ipari vegyszerek, majd a növényvédőszerek és irtószerek. Ritkább, de gyakran végzetes kimenetelű a mérgező gombák és egyéb mérgező növények által okozott baleset.

A gyermekkori mérgezések leggyakrabban otthon történnek, ahol veszélyes szert a gyermek által is kinyitható tartóban, vagy számára könnyen hozzáférhető helyen tartanak.

Ha minden ország mérgezési halálozása lecsökkenne a legkedvezőbb helyzetű ország szintjére, akkor a halálesetek 93%-a nem következne be. A legalacsonyabb halálozással rendelkező országok tapasztalatai szerint olyan környezeti beavatkozások, mint például a „gyermekbiztos” csomagolás, a biztonságos tárolás, a mérgező anyagok hozzáférésének megnehezítése, a gyógyszerek nem-halálos adagonkénti csomagolása és mérgezési központok működtetése jó befektetés. Mégis észleljük a mérgezések megelőzésének akadályait. Szervezett tevékenységet kell folytatni, és olyan mérgezés megelőzési tervet készíteni, ami összefoglalja a szükséges beavatkozásokat. A gyermekek alkoholmérgezésének hatásosabb megelőzését célzó tevékenység ugyancsak fontos.

 

Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net