' ' '
 
 
Rendelje meg a DVD-t:
 

SzakembereknekSzülőknekFiataloknakGyerekeknek
Untitled 1

Balesetmegelőzés

Balesetmegelőzés fiatalokA véletlen balesetek többsége megelőzhető! A fiatalokat mégis lényegesen gyakrabban éri baleset, mint a felnőtteket, vagy a kisiskolás gyermekeket. Magyarországon a 15-19 korcsoportból mintegy hatszor annyian veszítik életüket baleset következtében, mint 5-9 éves korban. 20-24 éves kor között még tovább emelkedik a halálozás. A fiúk sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve, körükben akár négyszer olyan magas halálozás is előfordulhat, mint a lányok esetében. A legtöbb halálos kimenetelű fiatalkori baleset a közlekedés közben következik be, de véletlen mérgezés, fulladás és zuhanás is okoz tragikus halált.
Magatartásod befolyásolja, hogy mekkora az esélyed arra, hogy súlyos balesetet szenvedj!

  • Vezess biztonságosan, tartsd be a közlekedési szabályokat és használd a biztonsági övet. Amíg nem vagy elég tapasztalt vezető, addig különösen óvatosnak kell lenned. Ha már megfelelő gyakorlatot szereztél, akkor se vállalj felesleges kockázatod, mert az életed, az egészséged pótolhatatlan érték.
  • Te döntsd el, hogy mit szeretnél kipróbálni, megtenni, ne hagyd, hogy erősebb akaratú, hangosabb társaid belevigyenek olyan dolgokba, amiről érzed, nem helyes. Tudj nemet mondani.
  • Kerüld azokat az élvezeti szereket, az alkoholt, a drogokat, melyek tudatodat, ítélőképességedet befolyásolják, mert ezek hatása alatt mindig sokkal nagyobb veszélynek vagy kitéve.
  • Sportoláskor használd a védőfelszereléseket, fokozatosan, képességeidet és edzettségedet figyelembe véve állítsd össze a mozgástervet.
Kapcsolat - Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2012 - Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net